Mengapa saya tidak mempunyai wang? [Kewangan] Susah sangat nak simpan!

5/5 - (2 votes)



Hai kawan-kawan, adakah anda mempunyai simpanan? Tidak kira anda mempunyai dana kecemasan, simpanan untuk perkahwinan anda, wang muka untuk membeli kereta, atau untuk membeli rumah. Atau untuk hari tua. Duit dalam KWSP bukan main. Bukan apa, duit KWSP selalunya untuk hari tua. Pasti ada orang yang terpaksa berbelanja sedikit untuk membeli rumah, untuk membayar rawatan sakit. KAF Investment Bank ➜ ➜ ➜ ➜ Soalan PERNIAGAAN dan PEMASARAN ➜ marketing@faizazmi.com Buku ‘My Money, My Life!’ ➜ Pembiayaan ASB ➜ Geran TAKAFUL dan kad kesihatan ➜ Pinjaman RUMAH dan pembiayaan semula ➜ Faiz Kewangan ➜

➜ ➜ ➜ ➜ ➜ ➜ NAK JADI BAKAT JOM JOM STUDIOS? Jom Jom Studios sediakan platform untuk anda berkongsi ilmu dan pendapat secara PERCUMA. Tiada bayaran dikenakan untuk proses rakaman dan penyuntingan video. Atau jika anda tidak dapat datang ke studio untuk rakaman, anda boleh menghantar video mentah dan kami akan menjalankan proses penyuntingan. Jika anda berminat, boleh emailkan maklumat anda seperti contoh di bawah ke letsjomstudios@faizazmi.com Nama: Pekerjaan: No. telefon: Media sosial: Tempat tinggal: Tajuk video (boleh lebih daripada satu): Mengapa anda ingin membuat video dengan Let’s Jom Studios? Ayuh, Jom Studio ➜ ➜ ➜ ➜ ➜

Penafian: Saya BUKAN penasihat kewangan atau “guru”. Pelaburan hendaklah dibuat mengikut kemampuan anda dan atas risiko anda sendiri. Semua kandungan yang disediakan adalah untuk tujuan maklumat sahaja dan saya tidak membuat pernyataan tentang ketepatan atau kesempurnaannya. Saya tidak bertanggungjawab atas sebarang kesilapan, ketinggalan atau ketersediaan maklumat. Pandangan saya adalah saya sendiri. Saya tidak bertanggungjawab untuk sebarang komen atau kandungan yang disiarkan di saluran ini. Dengan mengulas, anda bertanggungjawab sepenuhnya terhadap pandangan anda sendiri. Saya tidak bertanggungjawab atas sebarang kerosakan atau bahaya akibat daripada sebarang kandungan atau interaksi di saluran ini 00:00 Pengenalan 00:59 Mentaliti penjimatan 02:11 Kesedaran diri 03:05 Belanjawan untuk keperluan 03:51 Belanjawan untuk keinginan dan simpanan 04:31 Biasakan diri dengan biasa 05:25 Harga barang naik 06:58 Rasa tinggi 08:29 Iklan: KAF Investment Bank 09:03 Sikap menuding jari 10:40 Rabun kewangan 11:17 Sains kewangan 12:24 Kesimpulan 13: 27 Bloopers #financialfaiz #financial #saving Kenapa saya tiada wang? [Kewangan] Susah sangat nak simpan!

LIHAT SUMBER VIDEO

BACA JUGA  Rumah Selangorku | Panduan Permohonan Memiliki Rumah Pertama

43 comments

  1. Sy umur 30 tahun ni,sbb channel ni lah, sy mula menyimpan dlm asb sebagai azam tahun baru 2024. Target utk achieve my 1st 30k saving in 2024. Youngster should listen to this channel for your own benefits!

  2. Aku bergerak bukan senang kalau aku dah naik tangan moto dengan dicanang aku yakin dengan tujuan,aku tahu apa yang aku nak bukan kau mahu aku tak mampu kerna mu mahukan jua ini u c me

  3. Aku bergerak bukan senang kalau aku dah naik tangan moto dengan dicanang aku yakin dengan tujuan,aku tahu apa yang aku nak bukan kau mahu aku tak mampu kerna mu mahukan jua ini u c me

  4. haha , 3k pun xtentu pun nk smpan , rumah kete brg dapur api air , bayar sek anak , belanja ank sek . keje pun nak makan gak xkn puasa hari2 . keje kne ade tenaga , xbermaya cm mana buat keje . nk xnk kje lbih masa , tp ank2 bini xde perhatian . dah mcm hamba duit lak, slp hari bln org2 kita dok rompak warga asing sbb warga asing banyak duit ,snang cite la kan negara kita ni dah susah .duit dah kecik pastu harga brg sume nak naik je, hrga brg nk turun jgn mimpi la

  5. Sekarang sy simpan lebih kurang 5k sebulan from take home pay. Planning to settle all debts in 4 years & retire at 50, insyaAllah. My biggest mistake was buying several high end properties that end up difficult to sell. So sewakan je lah buat masa ni utk cover monthly instalment partially sementara tunggu pembeli. Utk org muda2, jgn kalut nak beli rumah. Pastikan betul2 bersedia sebelum beli rumah sebab agak sukar utk keluar drpd komitmen. Selamat berjaya menghadapi hidup yg keras ini 💪

  6. Mmg x dpt nak Simpan. Belanja dapur 1 bulan + lauk2, kereta, bill semua dah 1K+. Expenses lain. gaji bwah 2500. Tpi aku masih kje di company yg sama sbb company tu kukuh even pkp x buang orng langsung.. So aku bersyukur ade gaji tiap bulan walau agak kais mengais. Struggle ye..

  7. Sy simpan tapi dalam bentuk emas. Gaji je rm1000 drpa gaji 3.5k tu wajib sy beli charm emas. Sbb tu je cara sy tahan diri dari habiskan duit😅. Selagi ada guit dlm bank, sy guna. So beli emas biar lam bank x banyak huuu

  8. Saya tak ada masalah untuk menyimpan dan menabung sebab ia adalah hobi masa saya umur 9 tahun lagi. Tapi disebabkan keluarga orang susah, kemana tumpahnya duit syiling dalam tabung tu kalau bukan ke tangan bapanya. Haha.

    Masa saya tingkatan 2 tahun 1998 pihak ASB datang ke sekolah untuk promosi buka akaun ASNB untuk pelajar-pelajar sekolah.
    Minimum caruman adalah RM10. Kami ambil peluang untuk buka akaun masing-masing dan saya mendeposit sebanyak RM10 guna duit bapak saya. Haha.
    Disebabkan ada kesilapan teknikal pada akaun saya (silap kod negeri kelahiran pada IC), saya tidak lagi membuat caruman tambahan disamping tiada altenatif atau cara yang mudah untuk menambah wang dalam akaun pada ketika itu.

    Sehinggalah pada tahun 2016, saya membuat semakan dan mendapati duit dalam akaun saya telah beranak-pinak menjadi RM80, ini membuatkan saya bermotivasi untuk membaiki kesilapan pada akaun saya dan mula membuat potongan gaji ke dalam akaun ASNB saya.(RM50 sebulan jer)
    Disebabkan channel Financial Faiz ni lah saya mula bersemangat untuk menukar simpanan dari Fixed Deposit ke akaun ASNB dan sekurang2nya kini ada simpanan sehingga RM10K.
    Tabung Haji mestilah banyak dari ASNB kan. Hehe.

    Tahniah untuk channel ini yang berjaya mempupuk kesedaran dalam pengurusan kewangan. Kudos!!

  9. Saya setuju dengan semua video bro. Cuma kita kena peka juga, tak semua ada rezeki lagi nak dapatkan kerja yang betul betul stabil. Gaji basic pun ada yang kenaikan tahunannya tak setara dengan kadar kenaikan harga barang dan inflasi. Saya pernah kerja satu ketika dulu dengan kenaikan hanya RM 50 saja setahun. Ada kawan kawan yang gaji tak naik. Kalau naik pun tak banyak.

    Realitinya, tak semua company yang mampu bagi kenaikan yang OK. Macam macam alasan dan helah untuk syarikat justifikasi kenaikan tak seberapa tu. Mereka mereka yang menghadapi situasi ni adalah antara circle kenalan saya yang gajinya antara 1800- 2500 sebulan. Anak ada yang dah 3. Bukan mudah mereka nak berhenti kerja dan cari kerja baru yang lebih baik terutama pada zaman sekarang ni. Mereka terpaksa hadap saja kerja yang ada sekarang. Ada yang kerja dalam circle yang "ala kadar" sahaja kerana background akademik yang tak seberapa. Ada yang terpaksa buat kerja gig untuk kelangsungan hidup. Dah hidup berasaskan keperluan semata mata pun masih tak mampu untuk menyimpan 20% seperti dicadang. Sekarang terpaksa mula bercatu lagi disebabkan harga barang yang semakin naik.

    Itu antara realiti antara circle kenalan saya, dan saya yakin kebanyakan masyarakat kita juga begitu. Mereka ni tak semua minum Starbucks pun. Kereta pun dah lebih 10 tahun dengan mula ada ragam sana ragam sini.

  10. Klau semua orang berfikiran dn bertindak mcm cik faiz ni….insyaAllah hati akan tenang dn senang walau apa pun yg melanda

  11. Bukan taknak menyimpan.. tp sbagai seorg suami dan jgk ayah, ssh utk say NO bila isteri/anak mintak belikan kehendak mereka, kehendak sendiri dh tolak tepi.. yg mereka nk pn slalunya mknan je, kdg bwk g jln2 area berdekatan, bukan brg xde faedah yg mhl2.. walaupun awal2 dh simpan last2 korek balik sbb gaji ckup2 mkn je.. blnja keperluan pn biasa2 je, kereta bezza, rmh selangorku, tp tu lah.. hidup ini keras.. sgt lain dgn kehidupan masa bujang, walaupun gaji dlm 2500 je msa tu tp blh smpan 1000 sbulan..

  12. Never feel tired to keep repeating the same advice about financial tips, investments, especially saving money because every time I watch your videos, they are giving me some sort of guidance and motivation to have healthy financial habits.

  13. Saya dah cuba untuk menyimpan 20% tapi xmampu dengan nak bayar rumah dekat 1k beli barangan dapur anak-anak lagi last-last dapat simpan 5% ataupun xsimpan lansung. Rasa susah sangat sekarang nak simpan sebab dah start bayar rumah baru full payment

  14. Kerja pun tak tetap. Cam mana nak simpan ? Duit pun tak cukup belanja. Banyak yang nak beli tapi tak mampu.

  15. Love u lah FF! Best advise as always. Wish u were in my early working life 10 years ago. By now rsenye dah byk duit aku kalau ikot advise dia ni haha!

  16. Terasa sampai ke ulu hati. Terima kasih untuk peringatan tuan. Sekarang memang zaman gawat sikit. Tp lifestyle masih macam dulu, tak beringat. So, memang perlu perubahan dalam hidup. Simpanan sangat penting.

  17. Financial Faiz and Nazri Hamdan are the two financial-related guys whom I will sit down to listen walaupun berulang-ulang. Both are underrated (rasanya dah rated dah!!) and informative. Kudos. Rasanya ramai (up to 80%) don't have means and initiatives to save. Semoga menyedarkan.

Comments are closed.